Агенцията по метеорология на ООН обяви червена тревога за глобалното затопляне

...
Агенцията по метеорология на ООН обяви червена тревога за глобалното затопляне
Коментари Харесай

Според ООН 2023 г. е била пагубна за световния климат

Агенцията по метеорология на Организация на обединените нации обяви  " алена паника " за световното стопляне заради рекордното увеличение на парниковите газове, температурите топенето на ледниците предходната година.

 
Този отчет демонстрира, че климатичната рецесия е най-голямото предизвикателство. Тя е тясно обвързвана с рецесията на неравенството, за което свидетелстват възходящият апетит, разселването на хора и загубата на биоразнообразие. Островните страни са уязвими, климатичните промени са опасност за тях. Екстремните условия, горещите талази, наводненията, сушите, горските пожари и интензивните тропически циклони подкопават всички цели на устойчивото развиване.
Селест Сауло, общоприет секретар на Световната метеорологична организация

Докладът потвърждава, че 2023-та е била най-топлата година в историята, като междинната световна температура на повърхността е била с близо 1,5 по Целзий над прединдустриалните равнища.

Климатолозите предизвестяват, че ефектът от горещите талази, наводненията, сушата, горските пожари и тропическите циклони може да се усетят още по-силно тази година. 

 
В Канада се следят най-вече пожари. Изгорели са над 14 милиона хектара. Горските пожари в Хаваите, които унищожиха град Лахайна и предизвикаха 100 смъртни случая. В Гърция беше регистриран най-големият пожар в Европейския съюз. 
Джон Кенеди, климатолог, Световна метеорологична организация

Световната метеорологична организация акцентира, че има вяра   в опитите Земята да бъде предпазена от продължаващо стопляне. Капацитетът за произвеждане на сила от възобновими източници - вятърна, слънчева и водна сила - е повишен с съвсем 50% от 2022 година насам.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР